štvrtok 20. marca 2014

Výber pozemku pre stavbu domu

(Nasledujúce riadky budú poňaté z našej perspektívy a nemusia sa zhodovať s názorom iných ľudí. Opíšem pre Vás proces akým sme sa my rozhodovali pri kúpe pozemku pre stavbu nášho domu.)

V prvom rade, ako sme sa vôbec dostali k Rakúsku. Keďže žijeme a pracujeme v Bratislave, pozemok sa mal nachádzať v tomto meste alebo jeho blízkosti. Vďaka špecifickej lokalite Bratislavy, ležiacej na rozhraní troch krajín, na výber pripadá hneď niekoľko alternatív:

1. Pozemok priamo v Bratislave
2. Pozemok pri Bratislave na Slovensku
3. Pozemok pri Bratislave v Maďarsku
4. Pozemok pri Bratislave v Rakúsku

1. Pozemok v Bratislave
Najlepšia alternatíva z pohľadu dostupnosti do mesta, by bolo mať pozemok priamo v Bratislave (smart :)). Vzhľadom na ceny pozemkov v Jarovciach či Rusovciach (200Eur/m2), Ružinove a Petržalke (350Eur/m2), o Kolibe (od 600Eur/m2) ani nehovoriac, usúdili sme, že tadiaľto cesta zatiaľ nevedie.

2. Pozemok na Slovensku pri Bratislave
Rýchlo sme sa teda preorientovali na okolie Bratislavy, kde sa dajú nájsť pozemky v cenách okolo 100Eur/m2 čo už je v celku prijateľná cena. Ak by sme sa pozreli na ešte vzdialenejšie dedinky (napr. Kvetoslavovo), ceny klesli až pod 60Eur/m2. Pri drobnom prieskume sme narazili na zaujímavý trend – ľudia v Bernolákove, Rovinke či Senci sa sťahujú späť do Bratislavy. Jedným z dôvodov prečo to tak je sa stal aj hlavným dôvodom, prečo ani táto alternatíva nebola pre nás prijateľná – doprava. Nech sa pozeráme smerom na Stupavu, Svätý Jur a Pezinok, Senec, Chorvátsky Grob alebo Rovinku a Juh situácia je prakticky identická – ranné a večerné zápchy nútia pracujúcich ľudí sedieť denno-denne v autách desiatky minút, čo pri každodennom dochádzaní zaberie veľmi veľa času.

3. Pozemok pri Bratislave v Maďarsku
Preorientovali sme teda našu pozornosť na pohraničie. Pozemky v Maďarsku sú ešte stále neskutočne lacné. Rajka sa síce približuje k cenám na Slovensku, no ako náhle človek ide ďalej, tak nájde stavebné pozemky za smiešne ceny. Mosonmagyarovár ponúka pozemky za 35Eur/m2 iba pár minút od Rajky. V Maďarsku nás odradilo najmä to, že je to Maďarsko – nevieme ich jazyk a nechceme aby naše deti v budúcnosti chodili do Maďarských škôlok či škôl. Áno, žili by sme najmä medzi Slovákmi, no celkové naladenie Maďarska voči prisťahovalcom sa nám nezdalo natoľko príjemné ako by sme si želali.

4. Pozemok pri Bratislave v Rakúsku
V blízkosti Bratislavy sa v Rakúsku nachádza niekoľko dedín či miest, ktoré priťahujú Bratislavčanov. Či už je to cesta na Wolfstahl a Hainburg alebo smerom na Kitssee a Gattendorf, Slovákov v týchto pohraničných obciach pribúda neúrekom. To vyšvihlo ceny v niektorých lokalitách nad 150Eur/m2 a potešilo najmä starousadlíkov z Rakúska, ktorí sa vďaka predaju pozemkov či starších domov mohli presťahovať bližšie k Viedni. Za výhody Rakúska sme považovali dobré napojenie na Bratislavu, sympatické prostredie, výhodné sadzby hypotéky, vhodné podmienky na stavbu domu (Wohnbauforderung), či jazyk, ktorý sa prirodzene naučia naše deti.

Naše priority boli jasné – čo najmenšia vzdialenosť od Bratislavy a jej dostupnosť aj inak ako autom a primeraná cena. Kvôli cene sme ihneď vylúčili Kittsee. Uvažovali sme nad pozemkami v Nickelsdorfe, ktoré síce boli lacné, no vzdialenosť do Bratislavy už bola väčšia. V Zurndorfe sme objavili krásny pozemok v prírode, no nedostali by sme sa do Bratislavy odtiaľ inak ako autom, keďže najbližšia stanica vlaku do Bratislavy je v Gattendorfe. Postupne sme vylúčili niekoľko vzdialenejšich dedín a miest a ostali nám dve dediny, ktoré sa nám pozdávali – Wolfstahl a Gattendorf. Výhodou Wolfstahlu je priame spojenie s BA vďaka autobusom, Gattendorf zase disponuje vlakovou stanicou odkiaľ trvá cesta do Bratislavy menej ako 15minút. V čase nášho rozhodovania sme však nenašli vo Wolfstahle dosť veľký pozemok na dobrom mieste a za rozumnú cenu. Po tom, čo sme si kúpili dialničnú známku a vyskúšali si, koľko nám zaberie cesta do Bratislavy, rozhodli sme sa kúpiť pozemok v novej časti Gattendorfu.  

7 komentárov:

  1. Ahoj Ivan, dakujem Ti za vsetkych za kvalitne a pravdive informacie.
    Prosim Ta otvorene o info, kto je firma "B" a kto firma Briliant.
    Ako by som sa ich nazvy mohol dozvediet?
    Má firma B sildo v BA a na Záhorí majú vyrobnu halu a nazov firmy je na 3 pismena? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úver je potrebné sa zbaviť svojich dlhov, alebo začať podnikať? Musíte financovanie, peniaze vytvoriť alebo začať podnikať, hypotéky, pôžičky na svadbe projekty.
    Oprávnené: Všetci, vrátane zahraničných rezidentov (zdravotná sestra, podnikateľ, pestúnky, obchodníci).
    Môžeme poskytnúť akýkoľvek druh úveru.
    Výška úveru: od 1000 do 100.000 eur.
    E-mail: bakmariejust@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Poprosila by som Vas tiez o blizsie informacie. Dakujem
    Zuzana
    miremajstore@hotmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Poprosil by som kontakte informaci, velmi rad by som Vam zatelefonoval a povyzvedal par veci.
    Za info dakujem : csabinemeth@hotmail.com

    S pozdravom Nemeth

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aj ja by som poprosila viac info 😉 bobekova.v@gmail.com vdaka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň,
    ja pracujem s viacerými rakúskymi bankami, stavebnými firmami a realitnými kanceláriami. Ak potrebujete poradiť pri financovaní, kontaktujte ma. (SK, DE, HU)
    S pozdravom,
    B. Barnoki
    +43/4005800

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím, stále platí, že sa venujete aj v súčasnosti .Syn má záujem kúpiť pozemok v Rakúsku a momentálne riešime s architektom pre a proti a Vaše znalosti by sa nám zišli. Prajem pekný deň. +421905226753

      Odstrániť

Reklama