utorok 22. apríla 2014

Prečo bývať v Rakúsku?

V prvom rade je dobré si vôbec vyjasniť prečo chcete bývať v pohraničí a prečo práve v Rakúsku. Predpokladám, že väčšina ľudí bývajúcich v Rakúsku tak robí z dôvodu výhod, ktoré toto bývanie prináša, v porovnaní s bývaním v Bratislave a okolí. Niektoré zo stereotypných dôvodov (už) neplatia, iné výhody bývania v pohraničí ostávajú:

Ceny bytov i pozemkov boli pred pár rokmi neporovnateľné s Bratislavou a nedosahovali ani úroveň Bratislavských satelitov. Táto situácia však už tak výrazne neplatí. Ceny sa vyšvihli nad úroveň prímestských lokalít (Dunajská Lužná, Most pri Bratislave atď.), avšak stále sú nižšie ako ceny v Bratislave. V porovnaní s preplnenou maďarskou Rajkou či Hegyeshalomom sú ceny aj dvojnásobné.

Dopravné spojenie
s Bratislavou je stále lepšie ako spojenie so slovenskými satelitmi. Či už hovoríme o smere na Wolfstahl – Hainburg, alebo Kittsee – Gattendorf – Parnorf denno-denné dochádzanie je o mnoho príjemnejšie vďaka lepšej sieti ciest, ktoré navyše nie sú zaplnené podobne ako  je to v prípade smeru na západ od Bratislavy. Diaľnica Vás napríklad z Gattendorfu dopraví pred Aupark za 15 minút. Takisto sa s ňou dostanete za 30 minút (v špičke 45min) do Viedne. Cestné spojenie s Marcheggom momentálne nie je ideálne, no má potenciál na zlepšenie pokiaľ sa postaví (dlho plánovaný) most do Devínskej. Nemožno opomenúť hromadnú dopravu – smer na Hainburg pokrýva niekoľko autobusových prepravcov, smerom na Parndorf zase chodí vlak, ktorého výhody sa z pohľadu budúcnosti javia ako veľká pridaná hodnota – aj v prípade budúcej preplnenosti diaľnice Vás vlak odvezie za pár minút do Bratislavy. Takisto z Marcheggu sa dá dostať vlakom priamo na hlavnú stanicu.

Kvalita bývania
sa hodnotí ťažko a asi záleží na každého názore, vkuse či  preferenciách. V Rakúsku je výhodou i nevýhodou prísnejší pohľad na stavby – aj drobné nezrovnalosti v žiadosti o stavebné povolenie sú dôvodom na jeho neudelenie, alebo opakovné prepracovanie plánov, no na druhej strane Vám nevyrastie dom bez povolenia vedľa Vašich okien. Kultúra bývania, čistota, či vyššia bezpečnosť sú tiež výhodami Rakúska. Vyššie náklady na stavbu domu sa tak vedia vrátiť vo vyššom komforte. Cena energií (voda, elektrina, odvoz odpadu...) je na porovnateľnej úrovni so Slovenskom, no niektoré položky sú vyššie (dane za auto, koncesionárske poplatky). V prípade, že máte (plánujete) deti, prídavky zo strany štátu (na ktoré ako rezidenti máte nárok i Vy) Vám prinesú takmer 200Eur na dieťa. Celková cena bývania je tak porovnateľná so Slovenskom.

Deti
môžu bezplatne navštevovať škôlky i školy v Rakúsku, nestane sa Vám (aspoň zatiaľ), že by Vám do škôlky dieťa nevzali kvôli preplnenosti, ako sa to stáva v Bratislave. Jazyk, ktorý sa dieťa naučí od rodených Rakúšanov je asi na nezaplatenie.

Nemčina
je potrebná, no nie je nevyhnutná. Pravdou je, že v banke, na mestskom úrade, u vodárov alebo u providera internetu sa anglicky zväčša nedohovoríte. Na druhej strane sa väčšina ľudí na spomínaných miestach snaží pomôcť a aj so slabšou nemčinou viete veľa vybaviť. Takisto už existujú ľudia (Slováci), ktorí podobné vybavovačky vedia obehať za Vás a popritom nezrujnujú Váš rozpočet. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Reklama